Homemade plant based oat milk

Nog niet vegan. Wel lactose-intolerant.

Vroeger hield ik geen rekening met het feit dat ik lactose-intolerant ben en dronk ik héél veel melk van dierlijke afkomst. Ook at en eet ik nog steeds heel graag yoghurt, kaas, boter op de boterhammetjes… Maar een paar maanden geleden, toen ik begon met gezonder te leven, leerde ik meer naar mijn lichaam luisteren. Ik begon dan met plant-based yoghurts te eten en ook met plant-based melk te drinken. Mijn ervaring? Veel minder last van mijn darmen! Maar natuurlijk heb ik het soms wel nog moeilijk met kaas te vermijden, aangezien dat echt wel één van mijn ‘guilty pleasures’ is. Je snapt mij wel hé, zo die persoon waarbij een bord met pasta een bord is met een helft pasta en een helft kaas. Yes, that’s me. Guilty pleasure, dus.

De laatste tijd hou ik me onder andere graag bezig met het zelf bereiden van gerechten en producten. Dit vooral omdat ik het aangenamer vind iets te eten met het idee in je hoofd dat je perfect weet wat je eet. Nu heb ik ondertussen al mijn eigen hummus, vegan chocopasta en macademia cashew butter gemaakt. Ik dacht eens aan iets anders dan een spread, en zocht wat informatie op over hoe je nu eigenlijk zelf plant-based melk kunt maken. Wat blijkt? Het is super easy. Nu jullie dit weten, let’s dive in to the recipe:

Oat milk

Ingredients

 • 1 cup oats (havervlokken)
 • 4 cups drinkbaar water
 • 1 tbsp agave syrup (agavesiroop)
 • 1/4 tsp zout
Ingredients

Directions

 1. Laat de havervlokken in het water trekken voor 1 nacht.

  Wil je liever een minder dikke textuur? Gebruik dan 5 cups water in plaats van 4.

 2. Gooi het water met de vlokken in door een zeef.

 3. Spoel met water het slijmige laagje af van de havervlokken die nu in de zeef overgebleven zijn.

 4. Plaats de, nu afgespoelde, havervlokken in een mixer.

 5. Voeg de agavesiroop en het zout ook toe.

 6. Mix alles samen voor 2 minuten op een hoge stand.

 7. Gebruik een zeef en giet alles in een glazen fles of bokaal.

From oats to milk

Tips

 • Investeer in/gebruik een goede mixer. Ik raad dit vooral aan als je graag zelf kookt, bakt of receptjes maakt. Dit is ook handig voor soepjes & smoothies!
 • Je mag de melk 4 dagen in je frigo houden
 • Bewaar de melk in een glazen fles of bokaal en noteer de datum (altijd handig als je heel vergeetachtig bent zoals ikzelf)
 • Wil je zelf meer of minder siroop/zout toevoegen? Dat kan! Wees zeker niet bang om er je eigen variatie van te maken.
Measuring CupsMeasuring SpoonsVitamix Ascent A3500i Brushed Rvs
Glass jar from Ball

Zo simpel is het dus! Probeer het zeker zelf uit, het is goedkoper dan melk uit de winkel en je krijgt er nog eens de voldoening van dat je net zelf je eigen plant-based melk hebt gemaakt. Je kan dit recept ook toepassen met amandelen of rijst!

Lots of love

Margo

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.